Servicii
Oct 16, 2015
Parodontologie
Bolile parodontale sunt afectiuni cronice de natura infectioasa, cauzate de flora microbiana din cavitatea bucala. Acestea afecteaza gingia si tesuturile de sustinere ale dintelui si netratate pot duce la complicatii din ce in ce mai grave, culminand cu pierderea dintilor.
Gingivita este o modificare a culorii, texturii si a conturului tesutului gingival, partial sau pe intreaga circumferinta a dintelui.
Primele semne sunt o modificare discreta a culorii si o tendinta de sangerare din interiorul santului gingival. Aceste modificari pot evolua spre hipertrofia tesutului si tendinta de lezare usoara la periaj, sau chiar din cauza alimentelor,manifestata prin sangerare. Tratamentul gingivitei consta in indepartarea placii bacteriene sau/si a tartrului.
Diagnosticul de parodontita este stabilit prin inspectarea tesutului gingival din jurul dintilor cu o sonda si prin evaluarea radiografiilor dentare ale pacientului, pentru a determina cantitatea de os care s-a pierdut din jurul dintilor. In prima faza apare inflamatia gingiei, numita gingivita, care evolueaza spre structurile profunde, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar si dezvoltand asa numitele pungi parodontale.
Tratamentul timpuriu este foarte important. In functie de gradul de gravitate al bolii,detartrajul si periajul profesional sunt completate cu aplicatii locale de substante medicamentoase antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orala.In stadiile avansate ale bolii se recurge la tratamentul chirurgical: chiuretaj subgingival , gingivectomii, operatii cu lambou, aditii osoase sau imobilizarea dintilor.